![© Bill Tarpenning, US DoA](/media/lib/27/1210839279_285970-3d6084114ad4a9b4dfc64de5d9ea5962.jpeg)
Bez niego papryczki nie parzą
15 maja 2008, 08:10Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa przybliżyli nas o krok do zrozumienia wrażliwości na ból. Mówiąc precyzyjniej, ustalili, dlaczego nasza wrażliwość na to nieprzyjemne doznanie jest zmienna w zależności od stanu fizjologicznego. Udało się to dzięki identyfikacji genu regulującego komórkowy "czujnik temperatury".
![Kurkuma© Sanjay Acharyalicencja: GNU FDL](/media/lib/23/1203877587_553914-0adc1ee82eb510c0b69aff6c0e1ee9b4.jpeg)
Curry dobre na wszystko?
24 lutego 2008, 18:16Nie tak dawno temu informowaliśmy o dobroczynnym wpływie curry i wchodzącej w jej skład kurkumy na mózg. Kolejnych doniesień o pozytywnym wpływie tych przypraw dostarczają naukowcy z Centrum Kardiologicznego im. Petera Munka w Toronto. Tym razem okazuje się, iż znacznie redukują one także ryzyko przerostu oraz niewydolności serca. Wyniki badań na modelu mysim publikuje prestiżowe czasopismo Journal of Clinical Investigation.
![Giza](/media/lib/20/1199293794_130315-949c42a5121a803f9f9da122b4cbe1a9.jpeg)
Woda kontra piramidy
2 stycznia 2008, 17:01Egipscy inżynierowie boją się, że wzrastający poziom wód gruntowych na płaskowyżu Gizy zagraża piramidom i Wielkiemu Sfinksowi. Na pewnych obszarach już teraz pojawiają się lokalne podtopienia, co znacznie utrudnia prowadzenie wykopalisk archeologicznych. Zalany został np. cmentarz budowniczych piramid.
Gorset na serce
9 października 2007, 09:43U pacjenta z zastoinową niewydolnością serca narząd ten ulega powiększeniu i przepompowuje krew nieefektywnie, czyli dostarcza jej za mało w stosunku do potrzeb metabolicznych organizmu. Dlatego pacjent szybko się męczy i odczuwa duszność.
![](/media/lib/13/1187078542_723066-a04470237ab1e05d1c15f04f135b515b.jpeg)
Mleko z mięsa drobiowego
14 sierpnia 2007, 08:01Badacze z Tajlandii opracowali pierwszą na świecie mieszankę mleczną z mięsa drobiowego dla niemowląt uczulonych na białka mleka matki czy krowie.
![Trufle](/media/lib/6/1176745933_660464-8cc7d08f8fbdff6bbe6006a907aad157.jpeg)
Czekolada lepsza od całowania
16 kwietnia 2007, 17:45Według naukowców, jedzenie czekolady jest 4 razy przyjemniejsze od całowania. Podczas rozkoszowania się smakiem wynalazku Azteków dwukrotnie wzrasta tętno, a mózg ulega pobudzeniu.
![Łoś z Kanady](/media/lib/5/1176314813_545806-b2d6b28323a098f9a5ee538d61c6c9db.jpeg)
Na złość łosiom
11 kwietnia 2007, 18:04Szwedzi zatrudniają łosie do testów smaku soli wykorzystywanej do posypywania dróg.
![Tunel dla pieszych w Detroit© Steve Hopsonlicencja: Creative Commons](/media/lib/2/1172062397_184559-261ebfcc6aac20787740d3a53b53318b.jpeg)
Miasto przyjazne ludziom sprzyja odchudzaniu
21 lutego 2007, 12:49Nowojorczycy, którzy mieszkają w najbardziej zaludnionych, ale jednocześnie przyjaznych pieszemu dzielnicach miasta, są najszczuplejsi (mają najniższy wskaźnik masy ciała). Według badaczy, lokalizowanie sklepów, restauracji oraz publicznych środków komunikacji w pobliżu domu może zachęcać do chodzenia i uniezależniania się od samochodów.
![](/media/lib/2/1171631908_530377-f5339754208f9009a8aabbe01bb61e11.jpeg)
Chilli starsze niż sądzono
16 lutego 2007, 13:13Mieszkańcy Nowego Świata uprawiali różne odmiany papryczek chilli i wytwarzali z nich taco już 6.100 lat temu. Takie wyniki dały badania wyskrobków z naczyń ludów Ameryki Środkowej i dorzecza Amazonki. Obecnie ekipa składająca się 15 naukowców chce znaleźć odpowiedź na 2 pytania: czy ludzie ci znali też salsę (zimny, pikantny sos z warzyw zmiksowanych z przyprawami) i kiedy zaczęli wytwarzać piwo.
« poprzednia strona następna strona » … 2 3 4 5 6 7 8